Vitaminer og mineraler – K-vitamin

K-vitamin er nødvendigt til blodkoagulation, hvilket betyder, at det hjælper sår med at heles ordentligt.

Der er også nogle beviser for, at vitamin K kan hjælpe med at holde knoglerne sunde.

Gode kilder til K-vitamin

K-vitamin findes i:

  • grønne bladgrøntsager – såsom broccoli og spinat
  • vegetabilske olier
  • korn

Små mængder kan også findes i kød og mejeriprodukter.


Hvor meget K-vitamin har jeg brug for?

Voksne har brug for ca. 1 mikrogram K-vitamin om dagen for hvert kilo kropsvægt.

For eksempel vil en person, der vejer 65 kg, have brug for 65 mikrogram om dagen K-vitamin, mens en person, der vejer 75 kg, har brug for 75 mikrogram om dagen.

Et mikrogram er 1.000 gange mindre end et milligram (mg). Ordet mikrogram er undertiden skrevet med det græske symbol μ efterfulgt af bogstavet g (μg).

Du skal være i stand til at få alt det vitamin K, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.

Ethvert vitamin K, som din krop ikke har brug for med det samme, opbevares i leveren til fremtidig brug, så du har ikke brug for det i din kost hver dag.


Hvad sker der, hvis jeg tager for meget K-vitamin?

Der er ikke nok bevis til at vide, hvad virkningerne kan være af at tage høje doser af K-vitamin-tilskud hver dag.


Hvad rådgiver Department of Health and Social Care?

Du skal være i stand til at få alt det vitamin K, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.

Hvis du tager vitamin K-tilskud, skal du ikke tage for meget, da dette kan være skadeligt.

At tage 1 mg eller mindre af K-vitamintilskud om dagen vil sandsynligvis ikke skade.