Ud over vitaminer og mere almindelige mineraler inkluderer en sund kost mange andre næringsstoffer.
Dette afsnit indeholder oplysninger om:
- beta-caroten
- krom
- kobolt
- kobber
- magnesium
- mangan
- molybdæn
- fosfor
- kalium
- selen
- natriumchlorid (salt)
- zink
Betakaroten
Betakaroten giver gul og orange frugt og grøntsager deres farve. Det er omdannet til vitamin A i kroppen, så det kan udføre de samme job i kroppen som vitamin A.
Gode kilder til beta-caroten
De vigtigste kilder til beta-caroten er:
- gule og grønne (grønne) grøntsager – såsom spinat, gulerødder og rød peber
- gul frugt – såsom mango, papaya og abrikoser
Hvor meget beta-caroten har jeg brug for?
Du skal være i stand til at få den mængde beta-caroten, du har brug for, fra din daglige diæt.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget beta-caroten?
Der er ingen beviser for, at beta-caroten, vi får fra mad, er skadeligt.
Men det har vist sig, at beta-carotentilskud øger risikoen for lungekræft hos mennesker, der ryger eller har været stærkt udsat for asbest på arbejdspladsen.
Det er muligt at tage store mængder beta-caroten kosttilskud også kunne øge risikoen for kræft hos andre mennesker.
Nogle undersøgelser tyder på at have store mængder A-vitamin over en lang periode kan påvirke folks knogler og gøre dem mere tilbøjelige til at knække, når de er ældre. Betakaroten har ikke denne effekt.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få den mængde beta-caroten, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret diæt.
Hvis du beslutter at tage beta-caroten kosttilskud, er det vigtigt ikke at tage for meget, da dette kan være skadeligt.
Tag ikke mere end 7 mg beta-caroten kosttilskud om dagen, medmindre det anbefales af en læge.
Folk, der ryger, eller som har været udsat for asbest, rådes til ikke at tage noget beta-caroten-tilskud.
Krom
Krom menes at påvirke, hvordan hormonet insulin opfører sig i kroppen. Det betyder, at krom kan påvirke den mængde energi, vi får fra mad.
Gode kilder til krom
Gode kilder til krom inkluderer:
- kød
- fuldkorn – såsom fuldkornsbrød og fuld havre
- linser
- broccoli
- kartofler
- krydderier
Hvor meget krom har jeg brug for?
Cirka 25 mikrogram krom om dagen skal være nok for voksne. Et mikrogram er 1.000 gange mindre end et milligram (mg).
Ordet mikrogram er undertiden skrevet med det græske symbol μ efterfulgt af bogstavet g (μg).
Du skal være i stand til at få alt det krom, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget krom?
Der er ikke nok bevis for at vide, hvad virkningerne kan være af at tage høje doser krom hver dag.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få alt det krom, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.
Hvis du tager kromstilskud, skal du ikke tage for meget, da dette kan være skadeligt.
At have 10 mg eller mindre om dagen krom fra mad og kosttilskud vil sandsynligvis ikke skade.
Kobolt
Kobolt udgør en del af vitamin B12 .
Gode kilder til kobolt
Gode kilder til kobolt inkluderer:
- fisk
- nødder
- grønne bladgrøntsager – såsom broccoli og spinat
- korn – såsom havre
Hvor meget kobolt har jeg brug for?
Du skal være i stand til at få al den kobolt, du har brug for, fra din daglige diæt.
Cobalt er en stor del af vitamin B12. Så hvis du får nok vitamin B12, får du også nok kobolt.
Voksne har brug for ca. 1,5 mikrogram vitamin B12 om dagen.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget kobolt?
At have store mængder cobalt i lange perioder kan påvirke hjertet og kan mindske fertiliteten hos mænd.
Hvad rådgiver Department of Health?
At have for meget kobolt kan være skadeligt. Men kobolt bruges i øjeblikket ikke i kosttilskud i Storbritannien, og den mængde, vi får fra mad, er ikke skadelig.
At have 1,4 mg eller mindre om dagen med cobalttilskud vil sandsynligvis ikke skade.
Kobber
Kobber hjælper:
- producere røde og hvide blodlegemer
- udløse frigivelsen af jern til dannelse af hæmoglobin, det stof, der bærer ilt rundt i kroppen
Det menes også at være vigtigt for spædbarnsvækst, hjernens udvikling, immunsystemet og stærke knogler.
Gode kilder til kobber
Gode kilder til kobber inkluderer:
- nødder
- skaldyr
- slagteaffald
Hvor meget kobber har jeg brug for?
Voksne i alderen 19 til 64 har brug for 1,2 mg kobber om dagen.
Du skal være i stand til at få alt det kobber, du har brug for, fra din daglige diæt.
Se de fulde offentlige kostanbefalinger (PDF, 148kb) for niveauer for børn og ældre voksne.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget kobber?
At tage høje doser kobber kan forårsage:
- mavesmerter
- sygdom
- diarré
- lever- og nyreskader (hvis de tages i lang tid)
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få alt det kobber, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.
Hvis du tager kobbertilskud, skal du ikke tage for meget, da dette kan være skadeligt.
At have 1 mg eller mindre om dagen med kobbertilskud vil sandsynligvis ikke skade.
Magnesium
Magnesium er et mineral, der hjælper:
- forvandle den mad, vi spiser, til energi
- Sørg for, at biskjoldbruskkirtlerne, der producerer hormoner, der er vigtige for knoglesundheden, fungerer normalt
Gode kilder til magnesium
Magnesium findes i en lang række fødevarer, herunder:
- grønne bladgrøntsager – såsom spinat
- nødder
- brune ris
- brød (især fuldkorn)
- fisk
- kød
- mejeriprodukter
Hvor meget magnesium har jeg brug for?
Mængden af magnesium, du har brug for, er:
- 300 mg om dagen for mænd (19 til 64 år)
- 270 mg om dagen for kvinder (19 til 64 år)
Du skal være i stand til at få alt det magnesium, du har brug for, fra din daglige kost.
Se de fulde offentlige kostanbefalinger (PDF, 148kb) for niveauer for børn og ældre voksne.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget magnesium?
At tage høje doser magnesium (mere end 400 mg) i kort tid kan forårsage diarré .
Der er ikke nok bevis for at sige, hvad virkningerne kan være af at tage høje doser magnesium i lang tid.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få alt det magnesium, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.
Hvis du tager magnesiumtilskud, skal du ikke tage for meget, da dette kan være skadeligt.
At have 400 mg eller mindre om dagen med magnesium fra kosttilskud vil sandsynligvis ikke skade.
Mangan
Mangan hjælper med at fremstille og aktivere nogle af enzymerne i kroppen. Enzymer er proteiner, der hjælper kroppen med at udføre kemiske reaktioner, såsom nedbrydning af mad.
Gode kilder til mangan
Mangan findes i en række fødevarer, herunder:
- te – sandsynligvis den største kilde til mangan for mange mennesker
- brød
- nødder
- korn
- grønne grøntsager – som ærter og løbebønner
Hvor meget mangan har jeg brug for?
Du skal være i stand til at få al den mangan, du har brug for, fra din daglige diæt.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget mangan?
At tage høje doser mangan i lange perioder kan forårsage muskelsmerter, nerveskader og andre symptomer såsom træthed og depression.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få al den mangan, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.
Hvis du tager mangantilskud, skal du ikke tage for meget, da dette kan være skadeligt.
For de fleste mennesker er det usandsynligt, at det tager 4 mg eller mindre af mangantilskud om dagen at forårsage skade.
For ældre mennesker, der kan være mere følsomme over for mangan, er det usandsynligt, at det tager 0,5 mg eller mindre af mangantilskud om dagen at forårsage nogen skade.
Molybdæn
Molybdæn hjælper med at fremstille og aktivere nogle af de proteiner, der er involveret i kemiske reaktioner (enzymer), der hjælper med reparation og fremstilling af genetisk materiale.
Gode kilder til molybdæn
Molybdæn findes i en bred vifte af fødevarer. Fødevarer, der vokser over jorden, har tendens til at være højere i molybdæn end fødevarer, der vokser under jorden, såsom kartofler eller gulerødder.
Gode kilder til molybdæn inkluderer:
- nødder
- dåse grøntsager
- korn – såsom havre
- ærter
- bladgrøntsager – inklusive broccoli og spinat
- blomkål
Hvor meget molybdæn har jeg brug for?
Du skal være i stand til at få alt molybdæn, du har brug for, fra din daglige diæt.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget molybdæn?
Der er nogle beviser, der tyder på at tage molybdæntilskud kan forårsage ledsmerter.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få alt det molybdæn, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret diæt. Molybdæn, vi får fra mad, er sandsynligvis ikke skadeligt.
Fosfor
Fosfor er et mineral, der hjælper med at opbygge stærke knogler og tænder og hjælper med at frigive energi fra mad.
Gode kilder til fosfor
Fosfor findes i mange fødevarer.
Gode kilder inkluderer:
- rødt kød
- mejeriprodukter
- fisk
- fjerkræ
- brød
- brune ris
- havre
Hvor meget fosfor har jeg brug for?
Voksne har brug for 550 mg fosfor om dagen.
Du skal være i stand til at få alt det fosfor, du har brug for, fra din daglige diæt.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget fosfor?
At tage høje doser af fosfortilskud i kort tid kan forårsage diarré eller mavesmerter.
At tage høje doser i lang tid kan reducere mængden af calcium i kroppen, hvilket betyder, at knogler er mere tilbøjelige til at knække.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få alt det fosfor, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.
Hvis du tager fosfortilskud, er det vigtigt ikke at tage for meget, da dette kan være skadeligt.
At tage 250 mg eller mindre om dagen med fosfortilskud oven på det fosfor, du får fra din diæt, vil sandsynligvis ikke skade.
Kalium
Kalium er et mineral, der hjælper med at kontrollere væskebalancen i kroppen og hjælper også hjertemusklen med at fungere ordentligt.
Gode kilder til kalium
Kalium findes i de fleste typer mad.
Gode kilder til kalium inkluderer:
- frugt – såsom bananer
- nogle grøntsager – såsom broccoli, pastinak og rosenkål
- impulser
- nødder og frø
- fisk
- skaldyr
- bøf
- kylling
- Kalkun
Hvor meget kalium har jeg brug for?
Voksne (19 til 64 år) har brug for 3.500 mg kalium om dagen. Du skal være i stand til at få alt det kalium, du har brug for, fra din daglige diæt.
Se de fulde offentlige kostanbefalinger (PDF, 148kb) for niveauer for børn og ældre voksne.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget kalium?
At tage for meget kalium kan forårsage mavesmerter, kvalme og diarré.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få alt det kalium, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.
Hvis du tager kaliumtilskud, skal du ikke tage for meget, da dette kan være skadeligt.
At tage 3.700 mg eller mindre kaliumtilskud om dagen vil sandsynligvis ikke have åbenlyse skadelige virkninger.
Men ældre kan have større risiko for skade fra kalium, fordi deres nyrer måske er mindre i stand til at fjerne kalium fra blodet.
Ældre mennesker bør ikke tage kaliumtilskud, medmindre det anbefales af en læge.
Selen
Selen hjælper immunforsvaret med at fungere ordentligt såvel som i reproduktion. Det hjælper også med at forhindre beskadigelse af celler og væv.
Gode kilder til selen
Gode kilder til selen inkluderer:
- brasilianske nødder
- fisk
- kød
- æg
Hvor meget selen har jeg brug for?
Mængden af selen, du har brug for, er:
- 0,075 mg om dagen for mænd (19 til 64 år)
- 0,06 mg om dagen for kvinder (19 til 64 år)
Hvis du spiser kød, fisk eller nødder, skal du være i stand til at få alt det selen, du har brug for, fra din daglige kost.
Se de fulde offentlige kostanbefalinger (PDF, 148kb) for niveauer for børn og ældre voksne.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget selen?
For meget selen forårsager selenose, en tilstand, der i sin mildeste form kan føre til hårtab, hud og negle.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få alt det selen, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost, der inkluderer kød, fisk eller nødder.
Hvis du tager selentilskud, er det vigtigt ikke at tage for meget, da dette kan være skadeligt.
At tage 0,35 mg eller mindre om dagen med selentilskud vil sandsynligvis ikke skade.
Natriumchlorid (salt)
Natriumchlorid er almindeligt kendt som salt.
Natrium og klorid er mineraler, som kroppen har brug for i små mængder for at hjælpe med at holde væskeniveauet i kroppen afbalanceret. Klorid hjælper også kroppen med at fordøje mad.
Saltkilder
Salt findes naturligt ved lave niveauer i alle fødevarer, men noget salt tilsættes til mange forarbejdede fødevarer, såsom:
- færdigretter
- kødprodukter – såsom bacon
- nogle morgenmadsprodukter
- ost
- nogle dåse grøntsager
- noget brød
- salte snacks
Hvor meget salt har jeg brug for?
Du bør ikke have mere end 6 g salt (2,4 g natrium) om dagen.
Men i gennemsnit spiser folk i Storbritannien 8 g salt (ca. 3,2 g natrium) om dagen, hvilket er meget mere end kroppen har brug for.
Et par praktiske tip til at skære ned på salt inkluderer:
- tjek madmærker og vælg mad med mindre salt – hvor farvekodede etiketter bruges, prøv at vælge produkter med mere greener og rav og færre røde for et sundere valg
- vælg dåse grøntsager og bælgfrugter uden tilsat salt
- vælg dåse fisk i kildevand i stedet for saltlage
- Brug kun saucer – som sojasovs, brun sauce, ketchup og mayonnaise – sparsomt, da disse ofte indeholder meget salt
- spis færre salte snacks, såsom chips, saltede nødder og salt mad som bacon, ost, syltede agurker og røget fisk
- tilsæt mindre eller intet salt, når du laver mad – brug krydderurter og krydderier til smag i stedet
- vælg terninger med lavt saltlager, eller lav din egen bestand uden tilsat salt
- smag din mad først, og tilsæt ikke automatisk ekstra salt
Læs flere fakta om salt , skære ned på salt, og hvor meget salt er godt for mig?
Du kan også downloade Change4Life Be Food Smart-appen , som giver dig mulighed for at scanne madstregkoder for at kontrollere saltindholdet.
Hvad sker der, hvis jeg har for meget salt?
At have for meget salt er forbundet med forhøjet blodtryk , hvilket øger din risiko for alvorlige problemer som slagtilfælde og hjerteanfald .
Hvad rådgiver Department of Health?
Voksne bør ikke spise mere end 6 g salt om dagen – det er omkring 1 tsk. I gennemsnit spiser vi 2,1 g mere salt, end vi skulle hver dag.
Department of Health anbefaler, at folk skærer ned på salt og siger, at natriumchlorid ikke bør bruges i kosttilskud.
Zink
Zink hjælper med:
- fremstilling af nye celler og enzymer
- forarbejdning af kulhydrat, fedt og protein i mad
- sårheling
Gode kilder til zink
Gode kilder til zink inkluderer:
- kød
- skaldyr
- mejeriprodukter – såsom ost
- brød
- kornprodukter – såsom hvedegerm
Hvor meget zink har jeg brug for?
Mængden af zink, du har brug for, handler om:
- 9,5 mg om dagen for mænd (i alderen 19 til 64 år)
- 7 mg om dagen for kvinder
Du skal være i stand til at få al den zink, du har brug for, fra din daglige diæt.
Se de fulde offentlige kostanbefalinger (PDF, 148kb) for niveauer for børn og ældre voksne.
Hvad sker der, hvis jeg tager for meget zink?
At tage høje doser zink reducerer mængden af kobber, kroppen kan absorbere. Dette kan føre til anæmi og svækkelse af knoglerne.
Hvad rådgiver Department of Health?
Du skal være i stand til at få alt det zink, du har brug for, ved at spise en varieret og afbalanceret kost.
Hvis du tager zinktilskud, skal du ikke tage for meget, da dette kan være skadeligt.
Tag ikke mere end 25 mg zinktilskud om dagen, medmindre det anbefales af en læge.