En fødevareintolerance er svært ved at fordøje visse fødevarer og have en ubehagelig fysisk reaktion på dem.
Det forårsager symptomer, såsom oppustethed og mavesmerter, som normalt sker et par timer efter at have spist maden.
Antallet af mennesker, der tror, at de har madintolerance, er steget dramatisk i de senere år, men det er svært at vide, hvor mange mennesker der virkelig er berørt. Mange mennesker antager, at de har madintolerance, når den sande årsag til deres symptomer er noget andet.
Hvad er symptomerne på madintolerance?
Generelt har folk, der har madintolerance, en tendens til at opleve:
- mavesmerter , oppustethed, vind og / eller diarré
- hududslæt og kløe
Disse symptomer sker normalt et par timer efter at have spist maden.
Det kan være svært at vide, om du har madintolerance, da dette er generelle symptomer, der er typiske for mange andre tilstande.
Er der en madintoleransetest?
En række virksomheder fremstiller madintoleransetest, men disse tests er ikke baseret på videnskabelig dokumentation og anbefales ikke af British Dietary Association (BDA).
Den bedste måde at diagnosticere madintolerance på er at overvåge dine symptomer og de fødevarer, du spiser. Se hvad der sker, når du udskærer den mistænkte mad et stykke tid, og derefter genindfører den i din diæt.
Maddagbog
Prøv at føre en maddagbog og bemærk:
- hvilke fødevarer du spiser
- eventuelle symptomer, du har efter at have spist disse fødevarer
- når disse symptomer opstår
Prøve eliminering diæt
Når du først har en idé om, hvilke fødevarer der kan forårsage dine symptomer, kan du prøve at udelukke dem fra din diæt 1 ad gangen og observere den virkning dette har.
Prøv at skære den mistænkte mad ud af din diæt i 2 til 6 uger, og se om dine symptomer forbedres.
Genindfør maden for at se, om symptomerne vender tilbage. Du kan finde ud af, at du kan tåle et bestemt niveau, og du får kun symptomer, hvis du har mere end dette beløb.
Overvej at se en diætist for at sikre dig, at du får alle dine anbefalede daglige næringsstoffer, mens du gør dette forsøg. Find en registreret diætist .
Begræns aldrig dit barns diæt, medmindre dette er blevet anbefalet af en diætist eller din læge.
Kunne mine symptomer være noget andet?
Hvis du regelmæssigt har diarré, oppustethed, mavesmerter eller hududslæt, men du ikke er sikker på årsagen, skal du kontakte en læge.
En læge kan muligvis diagnosticere årsagen ud fra dine symptomer og sygehistorie. Hvis det er nødvendigt, bestiller de prøver, såsom blodprøver .
Du kan også selv undersøge noget. Det kan hjælpe med at finde ud af om andre tilstande, der forårsager lignende symptomer. Find f.eks. Ud af:
- irritabelt tarmsyndrom
- stress og angstlidelse
- laktoseintolerance
- cøliaki
- inflammatorisk tarmsygdom
- fødevareallergi
Tarmen er et følsomt organ, og det er almindeligt at have tarmsymptomer, når du har været syg eller føler dig kørt ned eller stresset.
Er det madintolerance eller fødevareallergi?
En fødevareintolerance er ikke det samme som en fødevareallergi . Sådan fortæller du forskellen.
En fødevareallergi:
- er en reaktion fra dit immunsystem (din krops forsvar mod infektion). Dit immunsystem behandler fejlagtigt proteiner, der findes i mad, som en trussel
- kan udløse allergisymptomer, såsom udslæt, hvæsende vejr og kløe, efter at have spist kun en lille mængde mad (disse symptomer sker normalt hurtigt)
- er ofte til bestemte fødevarer. Almindelige fødevareallergier hos voksne inkluderer fisk, skaldyr og nødder. Almindelige fødevareallergier hos børn inkluderer mælk , æg , fisk, jordnødder og andre nødder
- kan være livstruende
En madintolerance:
- involverer ikke dit immunsystem – der er ingen allergisk reaktion, og det er aldrig livstruende
- forårsager symptomer, der sker gradvist, ofte et par timer efter at have spist den problematiske mad
- resulterer kun i symptomer, hvis du spiser en betydelig mængde mad (i modsætning til en allergi, hvor bare spor kan udløse en reaktion)
- kan være forårsaget af mange forskellige fødevarer
Find ud af mere om diagnose af fødevareallergi .
Hvad forårsager madintolerance?
Det er ofte uklart, hvorfor en person er følsom over for visse fødevarer.
Hvis dine symptomer opstår efter at have spist mejeriprodukter, er det muligt, at du har laktoseintolerance . Det betyder, at din krop ikke kan fordøje laktose, et naturligt sukker, der findes i mælk, yoghurt og bløde oste. En læge kan normalt diagnosticere laktoseintolerance ved at se på dine symptomer og sygehistorie.
Nogle mennesker har problemer med at fordøje hvede og oplever oppustethed, vind, diarré, kvalme og mavesmerter efter at have spist brød. Læs mere om hvedeintolerance (også kendt som hvedefølsomhed).
Ellers kan synderen være et fødevaretilsætningsstof, kemisk eller forurenende stof, såsom:
- mononatriumglutamat (MSG)
- koffein
- alkohol
- kunstige sødestoffer
- histamin (findes i Quorn, svampe, syltede og hærdede fødevarer og alkoholholdige drikkevarer)
- toksiner, vira, bakterier eller parasitter, der har forurenet mad
- kunstige madfarver, konserveringsmidler eller smagsforstærkere
Glutenintolerance
Mange mennesker skærer gluten fra deres diæt og tænker at de er intolerante over for det, fordi de oplever symptomer efter at have spist hvede.
Men det er svært at vide, om disse symptomer skyldes glutenintolerance, intolerance over for noget andet i hvede eller slet intet at gøre med hvede. Det kan hjælpe med at læse mere om at skære brød ud af din diæt .
Meget få mennesker har brug for at skære gluten ud af deres kost, selvom det er vigtigt at gøre det, hvis du har cøliaki (som ikke er en intolerance eller en allergi, men en autoimmun tilstand).
Hvordan klarer jeg det?
Hvis du er sikker på, at du er intolerant over for en bestemt mad, er den eneste måde at klare dette på at stoppe med at spise maden et stykke tid og derefter genindføre små mængder, mens du overvåger, hvor meget du kan spise uden at forårsage symptomer.
Tjek madmærker for at se, hvilke slags fødevarer der skal undgås.
Hvis du tror, dit barn kan have madintolerance, skal du kontakte en læge eller diætist, før du fjerner mad fra deres kost, da en begrænset diæt kan påvirke deres vækst og udvikling. Komælk er for eksempel en vigtig kilde til calcium, D-vitamin og protein.
Hvornår skal jeg se en specialist?
En læge kan henvise dig til en specialist, hvis de ikke er sikre på, hvad der forårsager dine symptomer, og der er behov for yderligere tests.
Du kan også blive henvist, hvis dit barn har fordøjelsessymptomer (såsom mavesmerter og diarré) og:
- vokser ikke godt
- har ikke reageret på nogen eliminationsdiæter, som din sundhedsperson har anbefalet
- har reageret pludselig eller alvorligt på en mad
- har en mistanke om fødevareallergi