Den nøjagtige årsag til øsofageal kræft er ukendt, men visse ting kan øge risikoen for, at den udvikler sig.
Sure opstød
Gastroøsofageal reflukssygdom (GORD) er, hvor en svaghed i musklerne over maven betyder, at mavesyre kan rejse op i spiserøret.
Hos omkring 1 ud af 10 personer med GORD kan gentagen skade fra mavesyre i mange år i sidste ende medføre ændringer i cellerne i spiserøret. Dette kaldes Barretts spiserør.
Disse unormale celler har en øget risiko for at blive kræft i fremtiden, selvom risikoen stadig er lille.
Mellem 1 og 5 personer ud af 100 (1 til 5%) med Barretts spiserør fortsætter med at få spiserørskræft.
Alkohol
At drikke for meget alkohol irriterer og betænder spiserøret.
Hvis cellerne i slimhindens foring bliver betændte, er de mere tilbøjelige til at blive kræftformede.
Læs mere om alkohol og drikke , herunder tip til at skære ned.
Rygning
Tobaksrøg indeholder mange skadelige toksiner og kemikalier.
Disse stoffer irriterer cellerne, der udgør spiserøret, hvilket øger sandsynligheden for, at de bliver kræft.
Jo længere du ryger, jo større er din risiko for at udvikle kræft i spiserøret.
Fedme
Hvis du er overvægtig, er din risiko for at udvikle kræft i spiserøret højere end folk med en sund vægt.
Jo mere overvægtig du er, jo højere er risikoen.
Dette kan delvis skyldes, at overvægtige mennesker har større risiko for langvarig syre refluks.
Kost
Hvis du ikke spiser nok frugt og grøntsager, kan det øge din risiko for at få kræft i spiserøret.
Målet er at spise mindst 5 portioner frisk frugt og grøntsager hver dag.
Andre medicinske tilstande
Visse sjældne medicinske tilstande kan også øge dine chancer for at få kræft i spiserøret.
Disse inkluderer:
- achalasi – hvor spiserøret mister evnen til at bevæge mad, hvilket forårsager opkastning og syre refluks
- Paterson-Brown Kelly syndrom (også kaldet Plummer Vinson syndrom) – en tilstand, der kan forårsage jernmangelanæmi og små vækster i halsen
- tylosis – en arvelig hudtilstand