Gastroskopi

En gastroskopi er en procedure, hvor et tyndt, fleksibelt rør kaldet endoskop bruges til at se inde i spiserøret (spiserøret), maven og den første del af tyndtarmen (tolvfingertarmen).

Det kaldes også undertiden en øvre gastrointestinal endoskopi.

Endoskopet har et lys og et kamera i den ene ende. Kameraet sender billeder af indersiden af spiserøret, maven og tolvfingertarmen til en skærm.

Hvorfor en gastroskopi kan bruges

En gastroskopi kan bruges til at:

En gastroskopi, der bruges til at kontrollere symptomer eller bekræfte en diagnose, er kendt som en diagnostisk gastroskopi. En gastroskopi, der bruges til at behandle en tilstand, er kendt som en terapeutisk gastroskopi.

Læs mere om, hvorfor en gastroskopi kan bruges .

Gastroskopiproceduren

En gastroskopi tager ofte mindre end 15 minutter, selvom det kan tage længere tid, hvis den bruges til at behandle en tilstand.

Det udføres normalt som en ambulant procedure, hvilket betyder, at du ikke behøver at overnatte på hospitalet.

Inden proceduren bedøves halsen med en lokalbedøvelsesspray . Du kan også vælge at have et beroligende middel, hvis du foretrækker det. Dette betyder, at du stadig vil være vågen, men være døsig og have nedsat bevidsthed om, hvad der sker.

Lægen, der udfører proceduren, placerer endoskopet bag på munden og beder dig om at sluge den første del af røret. Det vil derefter blive styret ned i spiserøret og ind i din mave.

Proceduren bør ikke være smertefuld, men den kan til tider være ubehagelig eller ubehagelig.

Læs mere om, hvordan en gastroskopi udføres .

Hvilke risici er der?

En gastroskopi er en meget sikker procedure, men som alle medicinske procedurer medfører den en risiko for komplikationer.

Mulige komplikationer, der kan opstå, inkluderer:

  • en reaktion på det beroligende middel, som kan forårsage problemer med din vejrtrækning, puls og blodtryk
  • Indre blødninger
  • rivning (perforering) af slimhinden i spiserøret, maven eller tolvfingertarmen

Læs mere om risiciene forbundet med en gastroskopi .