Fødevareallergi – Årsager

En fødevareallergi skyldes, at dit immunsystem håndterer uskadelige proteiner i visse fødevarer som en trussel. Det frigiver et antal kemikalier, som udløser en allergisk reaktion.

Immunsystemet

Immunsystemet beskytter kroppen ved at producere specialiserede proteiner kaldet antistoffer.

Antistoffer identificerer potentielle trusler mod din krop, såsom bakterier og vira. De signalerer dit immunsystem for at frigive kemikalier for at dræbe truslen og forhindre spredning af infektion.

I den mest almindelige type fødevareallergi målretter et antistof kendt som immunoglobulin E (IgE) fejlagtigt et bestemt protein, der findes i fødevarer, som en trussel. IgE kan forårsage frigivelse af flere kemikalier, hvoraf det vigtigste er histamin.

Histamin

Histamin forårsager de fleste af de typiske symptomer, der opstår under en allergisk reaktion. For eksempel histamin:

  • får små blodkar til at ekspandere og den omgivende hud bliver rød og svulmer op
  • påvirker nerver i huden og forårsager kløe
  • øger mængden af slim, der produceres i næseforingen, hvilket forårsager kløe og en brændende fornemmelse

I de fleste fødevareallergier er frigivelsen af histamin begrænset til bestemte dele af kroppen, såsom din mund, hals eller hud.

I anafylaksi går immunsystemet i overdrive og frigiver store mængder histamin og mange andre kemikalier i dit blod. Dette medfører en lang række symptomer forbundet med anafylaksi.

Ikke-IgE-medieret fødevareallergi

Der er en anden type fødevareallergi kendt som en ikke-IgE-medieret fødevareallergi forårsaget af forskellige celler i immunsystemet.

Dette er meget sværere at diagnosticere, da der ikke er nogen test for nøjagtigt at bekræfte ikke-IgE-medieret fødevareallergi.

Denne type reaktion er stort set begrænset til hud og fordøjelsessystem, hvilket forårsager symptomer som halsbrand, fordøjelsesbesvær og eksem.

Hos babyer kan en ikke-IgE-medieret fødevareallergi også forårsage diarré og tilbagesvaling, hvor mavesyre lækker op i halsen.


Fødevarer

Hos børn er de fødevarer, der oftest forårsager en allergisk reaktion:

  • æg
  • mælk – hvis et barn har en allergi over for komælken, er de sandsynligvis allergiske over for alle typer mælk såvel som spædbørn og opfølgningsformel
  • soja
  • hvede
  • jordnødder

Hos voksne er de fødevarer, der oftest forårsager en allergisk reaktion:

  • jordnødder
  • træ nødder – såsom valnødder, paranødder, mandler og pistacienødder
  • fisk
  • skaldyr – såsom krabbe, hummer og rejer

Imidlertid kan enhver form for mad potentielt forårsage en allergi. Nogle mennesker har allergiske reaktioner på:

  • selleri eller knoldselleri – dette kan undertiden forårsage anafylaktisk chok
  • gluten – en type protein, der findes i korn
  • sennep
  • sesamfrø
  • frugt og grøntsager – disse forårsager normalt kun symptomer, der påvirker munden, læberne og halsen (oral allergisyndrom)
  • pinjekerner (en type frø)
  • kød – nogle mennesker er allergiske over for kun en type kød, mens andre er allergiske over for en række kød; et almindeligt symptom er hudirritation


Hvem er i fare?

Præcis hvad der får immunforsvaret til at fejle uskadelige proteiner som en trussel, er uklart, men nogle ting menes at øge din risiko for fødevareallergi.

Familie historie

Hvis du har en forælder, bror eller søster med en allergisk tilstand – såsom astma, eksem eller fødevareallergi – har du en lidt højere risiko for at udvikle en fødevareallergi. Du kan dog ikke udvikle den samme fødevareallergi som dine familiemedlemmer.

Andre allergiske tilstande

Børn, der har atopisk dermatitis (eksem) i det tidlige liv, er mere tilbøjelige til at udvikle en fødevareallergi.


Stigningen i fødevareallergiske tilfælde

Antallet af mennesker med fødevareallergi er steget kraftigt i løbet af de sidste par årtier, og selvom årsagen er uklar, er andre allergiske tilstande som atopisk dermatitis også steget.

En teori bag stigningen er, at et typisk barns kost har ændret sig betydeligt i løbet af de sidste 30 til 40 år.

En anden teori er, at børn i stigende grad vokser op i “kimfrie” miljøer. Dette betyder, at deres immunsystem muligvis ikke får tilstrækkelig tidlig eksponering for de bakterier, der er nødvendige for at udvikle sig ordentligt. Dette er kendt som hygiejnehypotesen.


Tilsætningsstoffer til fødevarer

Det er sjældent, at nogen har en allergisk reaktion på fødevaretilsætningsstoffer. Visse tilsætningsstoffer kan dog forårsage en opblussen af symptomer hos mennesker med allerede eksisterende forhold.

Sulfitter

Svovldioxid (E220) og andre sulfitter (fra nummer E221 til E228) anvendes som konserveringsmidler i en lang række fødevarer, især læskedrikke, pølser, burgere og tørrede frugter og grøntsager.

Svovldioxid produceres naturligt, når vin og øl fremstilles og tilsættes undertiden til vin. Enhver, der har astma eller allergisk rhinitis, kan reagere på indånding af svovldioxid.

Et par mennesker med astma har haft et angreb efter at have drukket sure drikkevarer indeholdende sulfitter, men dette menes ikke at være meget almindeligt.

Regler for mærkning af fødevarer kræver, at færdigpakket mad, der sælges i Storbritannien og resten af EU, skal vises tydeligt på etiketten, om den indeholder svovldioxid eller sulfitter i niveauer over 10 mg pr. Kg eller pr.

Benzoater

Benzoesyre (E210) og andre benzoater (E211 til E215, E218 og E219) anvendes som konserveringsmidler til mad for at forhindre gær og skimmelsvamp, der ofte vokser i læskedrikke. De forekommer naturligt i frugt og honning.

Benzoater kan forværre symptomerne på astma og eksem hos børn, der allerede har disse tilstande.