Cøliaki er forårsaget af en unormal immunsystemreaktion på proteinet gluten, som findes i fødevarer som brød, pasta, korn og kiks .
Det er en autoimmun tilstand, hvor immunsystemet fejler sunde celler og stoffer for skadelige og producerer antistoffer mod dem (antistoffer bekæmper normalt bakterier og vira).
I tilfælde af cøliaki fejler dit immunsystem et af de stoffer, der udgør gluten, kaldet gliadin, som en trussel mod kroppen. De producerede antistoffer får tarmens overflade til at blive betændt (rød og hævet).
Tarmens overflade er normalt dækket af millioner af små rørformede vækster kaldet villi. Villi øger overfladen af tarmen og hjælper den med at fordøje mad mere effektivt.
Men i cøliaki, skader og betændelse i tarmens foring flader villi, hvilket reducerer deres evne til at hjælpe med fordøjelsen.
Som et resultat er din tarm ikke i stand til at fordøje næringsstofferne fra din mad, hvilket forårsager symptomerne på cøliaki .
Havre
Nogle mennesker med cøliaki kan finde ud af at spise havre kan udløse symptomer. Dette skyldes, at nogle havre kan være forurenet af andre korn under produktionen.
Havre indeholder også et protein kaldet avenin, der ligner gluten. De fleste mennesker med cøliaki kan sikkert spise avenin. Der er dog nogle beviser for, at et meget lille antal mennesker stadig kan være følsomme over for produkter, der er glutenfrie og ikke indeholder forurenet havre.
Øget risiko
Det vides ikke, hvorfor folk udvikler cøliaki. Det er heller ikke klart, hvorfor nogle har milde symptomer, mens andre har alvorlige symptomer.
Imidlertid er de faktorer, der er beskrevet nedenfor, kendt for at øge din risiko for at udvikle cøliaki.
Familie historie
Cøliaki kører ofte i familier. Hvis du har en nær slægtning med tilstanden, såsom en forælder eller søskende, øges din chance for også at få den.
Denne risiko er ca. 10% for dem med en familiehistorie. Hvis du har en identisk tvilling med cøliaki, er der en 75% chance for, at du også udvikler tilstanden.
Forskning viser, at cøliaki er stærkt forbundet med en række genetiske mutationer (unormale ændringer i instruktionerne, der styrer celleaktivitet), der påvirker en gruppe gener kaldet HLA-DQ-generne. HLA-DQ-gener er ansvarlige for udviklingen af immunsystemet og kan overføres gennem en familie.
Imidlertid er mutationer i HLA-DQ-generne almindelige og forekommer i ca. en tredjedel af befolkningen. Dette antyder, at noget andet, såsom miljøfaktorer, skal udløse cøliaki hos visse mennesker.
Miljømæssige faktorer
Du er mere tilbøjelige til at udvikle cøliaki, hvis du havde en fordøjelsessysteminfektion (såsom en rotavirusinfektion ) i den tidlige barndom.
Der er også beviser for, at indføring af gluten i din babys kost, før de er 3 måneder gamle, kan øge deres risiko for at udvikle cøliaki.
De fleste eksperter anbefaler at vente til dit barn er mindst 6 måneder, før de giver dem mad, der indeholder gluten.
Der kan også være en øget chance for, at babyer udvikler cøliaki, hvis de ikke ammer, når gluten introduceres i kosten.
Læs mere om din babys første faste mad .
Andre sundhedsmæssige forhold
En række andre sundhedsmæssige forhold kan øge din risiko for at udvikle cøliaki, herunder:
- type 1-diabetes
- skjoldbruskkirtel
- ulcerøs colitis – en fordøjelsestilstand, der forårsager betændelse i tyktarmen (tyktarm)
- neurologiske lidelser (som påvirker hjernen og nervesystemet) såsom epilepsi
- Downs syndrom og Turners syndrom
Det er uklart, om disse sundhedsmæssige forhold direkte øger din risiko for at udvikle cøliaki, eller om de og cøliaki begge er forårsaget af en anden, enkelt underliggende årsag.