Alle kan få mavekræft.
Det er ikke altid klart, hvad der forårsager det, men du kan være mere tilbøjelige til at få mavekræft, hvis du:
- er over 50 år
- er en mand
- har en langvarig infektion med Helicobacter pylori (H. pylori) – læs mere om forbindelsen mellem H. pylori og mavekræft på webstedet Cancer Research UK
- har visse mavebetingelser, såsom langvarig, alvorlig syre refluks , gastritis eller en tilstand kaldet perniciøs anæmi, som påvirker dit immunsystem
- har en bror, søster eller forælder, der havde mavekræft
Magekræft kan også knyttes til din livsstil. Du kan være mere tilbøjelige til at få det, hvis du:
- røg – find ud af mere om at holde op med at ryge
- er meget overvægtige – find ud af mere om, hvordan man begynder at tabe sig
- arbejde i et job, hvor du udsættes for visse kemikalier, såsom i gummiindustrien eller kulminedrift
- har for meget salt i din kost – find ud af mere om, hvordan du kan skære ned på salt
- drik for meget alkohol – find tip til at skære ned på alkohol
- spis ikke nok frugt og grøntsager – find ud af, hvordan du får dine 5 om dagen
- spis meget forarbejdet kød (såsom skinke, bacon og salami) – find ud af mere om kød i din kost
Du kan ikke altid forhindre mavekræft. Men fordi mange mavekræftformer er knyttet til livsstil, kan det medføre sunde ændringer mindske dine chancer for at få det.
Information:
Det er vigtigt at få kontrolleret symptomer på mavekræft hos en læge.
Selvom du ikke tror, du passer ind i nogen af grupperne med større chance for at få det. Alle kan få mavekræft.