Rådgivningen her er primært skrevet til forældre til et barn med fødevareallergi. Det meste af det er dog også relevant, hvis du er voksen med fødevareallergi.
Dit barns kost
Der er i øjeblikket ingen kur mod fødevareallergi, selvom mange børn vokser ud af visse, såsom allergier over for mælk og æg.
Den mest effektive måde, du kan forhindre symptomer på, er at fjerne den fornærmende mad – kendt som et allergen – fra deres kost.
Det er dog vigtigt at først kontakte din læge eller den læge, der har ansvaret for dit barns pleje, før du fjerner visse fødevarer.
Fjernelse af æg eller jordnødder fra et barns kost vil ikke have stor indflydelse på deres ernæring. Begge disse fødevarer er en god proteinkilde, men dette kan erstattes af alternative kilder.
En mælkeallergi kan have mere indflydelse, da mælk er en god kilde til calcium, men der er mange andre måder, du kan indarbejde calcium i dit barns kost på, f.eks. Med grønne bladgrøntsager. Mange fødevarer og drikkevarer er også beriget med ekstra calcium.
Se din læge, hvis du er bekymret for, at dit barns fødevareallergi påvirker deres vækst og udvikling.
Læsning af etiketter
Det er meget vigtigt altid at kontrollere ingredienslisten på enhver fyldt mad eller drikkevarer, dit barn har.
I henhold til EU-lovgivningen skal enhver færdigpakket mad eller drikke, der sælges i Storbritannien, tydeligt angive på etiketten, hvis den indeholder nogen af disse 14 ingredienser, der kan forårsage en allergi:
- selleri
- korn, der indeholder gluten – inklusive hvede, rug, byg og havre
- krebsdyr – herunder rejer, krabber og hummer
- æg
- fisk
- lupin (almindelige haveplanter) – frø fra nogle sorter bruges undertiden til at fremstille mel
- mælk
- bløddyr – inklusive muslinger og østers
- sennep
- trænødder – såsom mandler, hasselnødder, valnødder, paranødder, cashewnødder, pekannødder, pistacienødder og macadamianødder
- jordnødder
- sesamfrø
- sojabønner
- svovldioxid og sulfitter (konserveringsmidler, der anvendes i nogle fødevarer og drikkevarer) – i niveauer over 10 mg pr. kg eller pr. liter
Pas også på frivillige “kan indeholde” etiketter, såsom “kan indeholde spor af jordnødder”. Producenter sætter undertiden denne etiket på deres produkter for at advare forbrugerne om, at de ved et uheld er blevet forurenet med et andet fødevareprodukt under produktionsprocessen.
Vær forsigtig med fødevarer mærket som veganer. Der er ingen juridisk definition af veganer, hvilket betyder, at fødevarer mærket veganer ikke altid er helt fri for animalske produkter. Hvis du har fødevareallergi over for mælk, æg, fisk, krebsdyr eller bløddyr, skal du læse ingredienslisten nøje på veganske fødevarer. Og pas på etiketter med advarsler som “kan indeholde”.
Læs mere detaljerede oplysninger om allergenmærkning på Food Standards Agency-webstedet.
Nogle ikke-fødevareprodukter indeholder allergifremkaldende mad:
- nogle sæber og shampooer indeholder soja, æg og træ nødderolie
- nogle foder til kæledyr indeholder mælk og jordnødder
- nogle lim og klæbemærkater, der bruges på konvolutter og frimærker, indeholder spor af hvede
Læs igen etiketterne på ikke-fødevareprodukter, dit barn kan komme i tæt fysisk kontakt med.
Uemballeret mad
I øjeblikket behøver ikke-emballeret mad ikke mærkes på samme måde som emballeret mad. Loven kræver, at fødevarevirksomheder fortæller kunderne, om deres fødevareprodukter indeholder nogen af de 14 allergener, men dette kan gøres på forskellige måder.
En virksomhed kunne give fuld allergeninformation på en menu, eller de kunne have et tegn, der rådede kunder om at bede et medarbejder om disse oplysninger. Dette kan gøre det vanskeligere at vide, hvilke ingredienser der er i en bestemt mad.
Eksempler på uemballeret mad inkluderer mad, der sælges i:
- bagerier – inklusive bagerier i supermarkeder
- delikatesser
- buffeter
- salatbarer
- “færdige” sandwichbutikker
- takeaways
- caféer, kantiner og restauranter
- markedsboder
Hvis du eller dit barn har en alvorlig fødevareallergi, skal du være forsigtig, når du spiser ude.
Følgende råd kan hjælpe:
- fortæl personalet – når du reserverer et bord på en restaurant, skal du sørge for, at personalet kender til allergi. Bed om en fast garanti for, at den specifikke mad ikke er i nogen af de serverede retter. Food Standards Agency (FSA) tilbyder kokskort, der giver information om allergier, som du kan give restaurantpersonale. Ud over at informere kokken og køkkenpersonalet, der er involveret i madlavning af din mad, skal du lade tjener og servitricer vide, så de forstår vigtigheden af at undgå krydskontaminering, når du serverer dig.
- læs menuen omhyggeligt og kontroller for skjulte ingredienser – nogle madtyper indeholder andre fødevarer, der kan udløse allergier, som restaurantpersonalet måske har overset. Nogle desserter indeholder nødder (såsom en ostekagebase), og nogle saucer indeholder hvede og jordnødder.
- forbered dig på det værste – det er en god ide at forberede sig på enhver eventualitet. Tag altid anti-allergi medicin, når du spiser ude, især en autoinjektor til adrenalin. Læs mere om brug af en autoinjektor på vores side om behandling af fødevareallergi .
- brug det, der kaldes en smagstest hos ældre børn – inden dit barn begynder at spise, bed dem om at tage en lille del af maden og gnid den mod deres læber for at se, om de oplever en prikken eller brændende fornemmelse. Hvis de gør det, antyder det, at maden får dem til at få en allergisk reaktion. Smagstesten fungerer dog ikke for alle fødevarer, så den bør ikke bruges som erstatning for ovenstående råd.
Yderligere råd
Her er nogle flere råd til forældre:
- underrette dit barns skole om deres allergi – afhængigt af hvor alvorlig deres allergi er, kan det være nødvendigt at give personalet på deres skole en akut handlingsplan i tilfælde af utilsigtet eksponering. Sørg for, at skoleplejersken eller en anden medarbejder holder en forsyning med adrenalin. Fødevareallergi armbånd, der forklarer, hvordan andre mennesker kan hjælpe dit barn i en nødsituation, er også tilgængelige. Både anafylaksikampagnen og Allergy UK giver råd om at arbejde med skoler, hvis dit barn har en allergi.
- fortæl andre forældre – små børn kan let glemme deres fødevareallergi og acceptere mad, som de ikke burde have, når de besøger andre børn. At fortælle forældrene til dit barns venner om deres allergi bør hjælpe med at forhindre dette.
- uddanne dit barn – når dit barn er gammelt nok til at forstå deres allergi, er det vigtigt at give dem klare, enkle instruktioner om, hvilke fødevarer der skal undgås, og hvad de skal gøre, hvis de ved et uheld spiser dem.
Kan fødevareallergi forhindres?
Det plejede at være tænkt, at undgåelse af at spise jordnødder under graviditet og når du ammer kunne hjælpe med at reducere risikoen, men denne teori er nu blevet sat i tvivl.
Der er nogle beviser for, at indføring af jordnødder tidligt i livet kan reducere risikoen for jordnødeallergi, men dette gælder muligvis ikke for alle børn og kræver bekræftelse fra yderligere undersøgelser.
Det er vigtigt at følge standardanbefalingerne til graviditet og amning, uanset om du har en familiehistorie af fødevareallergi eller ej.
Yderligere information