Cøliaki – Behandling

Cøliaki behandles normalt ved simpelthen at udelukke fødevarer, der indeholder gluten fra din kost.

Dette forhindrer beskadigelse af tarmens slimhinde (tarmene) og de tilknyttede symptomer, såsom diarré og mavesmerter .

Hvis du har cøliaki, skal du opgive alle kilder til gluten for livet. Dine symptomer vender tilbage, hvis du spiser fødevarer, der indeholder gluten, og det vil medføre langvarig sundhedsskade.

Dette lyder måske skræmmende, men din læge kan give dig hjælp og råd om måder at styre din diæt på. Dine symptomer skal forbedres betydeligt inden for få uger efter start af en glutenfri diæt. Det kan dog tage op til 2 år for dit fordøjelsessystem at heles fuldstændigt.

Din læge tilbyder dig en årlig gennemgang, hvor din højde og vægt måles og dine symptomer gennemgås. De vil også spørge dig om din diæt og vurdere, om du har brug for yderligere hjælp eller specialist ernæringsrådgivning.

En glutenfri diæt

Når du først diagnosticeres med cøliaki, bliver du henvist til en diætist for at hjælpe dig med at tilpasse dig din nye diæt uden gluten. De kan også sikre, at din diæt er afbalanceret og indeholder alle de næringsstoffer, du har brug for.

Hvis du har cøliaki, kan du ikke længere spise mad, der indeholder byg, rug eller hvede, herunder farina, grahammel, semulje, durum, cous cous og spelt.

Selvom du kun spiser en lille mængde gluten, såsom en skefuld pasta, kan du have meget ubehagelige tarmsymptomer. Hvis du fortsætter med at indtage gluten regelmæssigt, har du også større risiko for at udvikle osteoporose og kræft senere i livet.

Læs mere om komplikationer af cøliaki .

Som protein er gluten ikke vigtigt for din kost og kan erstattes af andre fødevarer. Mange glutenfri alternativer er bredt tilgængelige i supermarkeder og helsekostbutikker, herunder pasta, pizzabaser og brød. Nogle læger kan give glutenfri mad på recept.

Mange basale fødevarer – såsom kød, grøntsager, ost, kartofler og ris – er naturligt fri for gluten, så du stadig kan inkludere dem i din kost. Din diætist kan hjælpe dig med at identificere, hvilke fødevarer der er sikre at spise, og hvilke der ikke er. Hvis du er i tvivl, skal du bruge nedenstående lister som en generel vejledning.

Mad, der indeholder gluten (usikkert at spise)

Hvis du har cøliaki, skal du ikke spise følgende fødevarer, medmindre de er mærket som glutenfri versioner:

  • brød
  • pasta
  • korn
  • kiks eller kiks
  • kager og bagværk
  • tærter
  • druer og saucer

Det er vigtigt altid at kontrollere etiketterne på de fødevarer, du køber. Mange fødevarer – især dem, der forarbejdes – indeholder gluten i tilsætningsstoffer, såsom maltaroma og modificeret madstivelse.

Gluten kan også findes i nogle ikke-fødevareprodukter, herunder læbestift, frimærker og nogle typer medicin.

Krydskontaminering kan forekomme, hvis glutenfrie fødevarer og fødevarer, der indeholder gluten, tilberedes sammen eller serveres med de samme redskaber.

Glutenfri mad (sikker at spise)

Hvis du har cøliaki, kan du spise følgende fødevarer, som naturligvis ikke indeholder gluten:

  • de fleste mejeriprodukter, såsom ost, smør og mælk
  • frugt og grøntsager
  • kød og fisk (dog ikke paneret eller mishandlet)
  • kartofler
  • ris og risnudler
  • glutenfri mel inklusive ris, majs, soja og kartoffel

I henhold til lov kan fødevarer mærket som glutenfri ikke indeholde mere end 20 dele pr. Million (ppm) gluten.

For de fleste mennesker med cøliaki forårsager disse spormængder gluten ikke noget problem. Imidlertid er et lille antal mennesker ikke i stand til at tolerere selv spormængder gluten og har brug for at have en diæt helt fri for korn.

Celiac UK’s websted har mere om loven om glutenfri samt information og rådgivning om en glutenfri diæt og livsstil .

Havre

Havre indeholder ikke gluten, men mange mennesker med cøliaki undgår at spise dem, fordi de kan blive forurenet med andre kornprodukter, der indeholder gluten.

Der er også nogle beviser for, at et meget lille antal mennesker stadig kan være følsomme over for produkter, der er glutenfri og ikke indeholder forurenet havre. Dette skyldes, at havre indeholder et protein kaldet avenin, som er velegnet til de fleste mennesker med cøliaki, men i nogle få tilfælde kan udløse symptomer.

Hvis du efter at have drøftet dette med din sundhedsperson, vil medtage havre i din kost, skal du kontrollere, at havren er ren, og at der ikke er nogen mulighed for forurening.

Du bør undgå at spise havre, indtil din glutenfri diæt har fået fuld effekt, og dine symptomer er løst. Når du først er symptomfri, skal du gradvist genindføre havre i din diæt. Hvis du udvikler symptomer igen, skal du stoppe med at spise havre.

Råd om fodring af din baby

Indfør ikke gluten i din babys kost, før de er 6 måneder gamle. Modermælk er naturligt glutenfri, ligesom alle modermælkserstatninger.

Hvis du har cøliaki, anbefaler Celiac UK, at fødevarer, der indeholder gluten, introduceres gradvist, når et barn er 6 måneder gammelt. Dette bør overvåges nøje.

Celiac UK’s websted giver support til forældre .

Andre behandlinger

Ud over at fjerne fødevarer, der indeholder gluten fra din diæt, er der en række andre behandlinger tilgængelige for cøliaki. Disse er beskrevet nedenfor.

Vaccinationer

Hos nogle mennesker kan cøliaki få milten til at arbejde mindre effektivt, hvilket gør dig mere sårbar over for infektion.

Det kan derfor være nødvendigt at få ekstra vaccinationer, herunder:

Men hvis din milt ikke er påvirket af cøliaki, er disse vaccinationer normalt ikke nødvendige.

Kosttilskud

Ud over at skære gluten ud af din diæt kan din læge eller diætist også anbefale, at du tager vitamin- og mineraltilskud, i det mindste i de første 6 måneder efter din diagnose.

Dette vil sikre, at du får alle de næringsstoffer, du har brug for, mens dit fordøjelsessystem reparerer sig selv. At tage kosttilskud kan også hjælpe med at rette eventuelle mangler, såsom anæmi .

Dermatitis herpetiformis

Hvis du har dermatitis herpetiformis (et kløende udslæt, der kan være forårsaget af glutenintolerance), bør klippe gluten ud af din diæt rydde op.

Det kan dog nogle gange tage længere tid for en glutenfri diæt at fjerne udslæt, end det gør for at kontrollere dine andre symptomer, såsom diarré og mavesmerter.

Hvis dette er tilfældet, kan du få ordineret medicin for at fremskynde helbredelsestiden for udslæt. Det er sandsynligt, at dette vil være et lægemiddel kaldet Dapsone, som normalt tages oralt (i tabletform) to gange om dagen.

Dapsone kan forårsage bivirkninger, såsom hovedpine og depression , så du får altid ordineret den laveste effektive dosis.

Det kan være nødvendigt at tage medicin i op til 2 år for at kontrollere dermatitis herpetiformis. Efter denne tid skulle du have fulgt en glutenfri diæt længe nok til, at udslæt kunne kontrolleres uden behov for medicin.

Ildfast cøliaki

Ildfast cøliaki er en sjældnere type cøliaki, hvor symptomerne fortsætter, selv efter skift til en glutenfri diæt. Årsagerne til dette er uklare.

Det anslås, at omkring 1 ud af 140 mennesker med cøliaki vil udvikle den ildfaste form af tilstanden.

Hvis der er mistanke om ildfast cøliaki, er det sandsynligt, at du vil blive henvist til en række tests for at sikre, at dine symptomer ikke skyldes en anden tilstand.

Hvis der ikke kan findes nogen anden årsag, og diagnosen er bekræftet, henvises du til en specialist. Behandlingsmuligheder inkluderer steroidmedicin (kortikosteroider) , såsom prednisolon, som hjælper med at blokere de skadelige virkninger af immunsystemet.