Hvis du har cøliaki, er det afgørende, at du ikke spiser gluten. Hvis du har ubehandlet eller udiagnosticeret cøliaki, og du stadig spiser gluten, kan der opstå flere komplikationer.
Det er en almindelig misforståelse, at at spise lidt gluten ikke vil skade dig. At spise selv små mængder kan udløse symptomer på cøliaki og øge din risiko for at udvikle de komplikationer, der er beskrevet nedenfor.
Malabsorption
Malabsorption (hvor din krop ikke absorberer næringsstoffer fuldt ud) kan føre til en mangel på visse vitaminer og mineraler . Dette kan forårsage tilstande som:
- jernmangelanæmi
- vitamin B12 og folatmangelanæmi
- osteoporose – en tilstand, hvor dine knogler bliver skøre og svage
Underernæring
Da cøliaki får dit fordøjelsessystem til at fungere mindre effektivt, kan alvorlige tilfælde undertiden føre til en kritisk mangel på næringsstoffer i din krop. Dette er kendt som underernæring og kan resultere i, at din krop ikke kan fungere normalt eller komme sig efter sår og infektioner.
Hvis du har alvorlig underernæring, kan du blive træt, svimmel og forvirret. Dine muskler kan begynde at spilde væk, og det kan være svært at holde varmen. Hos børn kan underernæring medføre forstyrret vækst og forsinket udvikling.
Behandling for underernæring indebærer normalt at øge antallet af kalorier i din kost og tage kosttilskud.
Læs mere om behandling af underernæring .
Laktoseintolerance
Hvis du har cøliaki, er det mere sandsynligt, at du også udvikler laktoseintolerance , hvor din krop mangler enzymet til at fordøje mælkesukker (laktose), der findes i mejeriprodukter. Laktoseintolerance forårsager symptomer såsom oppustethed, diarré og ubehag i maven.
I modsætning til gluten i cøliaki skader lactose ikke din krop. Men du kan få nogle tarmrelaterede symptomer, når du spiser mad, der indeholder lactose, fordi du ikke kan fordøje det ordentligt.
Laktoseintolerance kan behandles effektivt ved ikke at spise og drikke mejeriprodukter, der indeholder lactose. Det kan også være nødvendigt at tage calciumtilskud – mejeriprodukter er en vigtig kilde til calcium, så du bliver nødt til at kompensere for ikke at spise dem.
Læs mere om behandling af laktoseintolerance .
Kræft
Kræft er en meget sjælden, men alvorlig komplikation af cøliaki.
En person med cøliaki har en let øget risiko for at udvikle visse kræftformer. Nyere forskning viser, at denne øgede risiko er mindre end tidligere antaget.
Cancere forbundet med cøliaki er små tarmkræft, tyndtarm lymfom og Hodgkins lymfom . Imidlertid vil de fleste mennesker med cøliaki ikke udvikle nogen af disse.
Hvis du har fulgt en glutenfri diæt i 3 til 5 år, er din risiko for at udvikle disse kræftformer den samme som den almindelige befolkning.
Cøliaki under graviditet
Dårligt kontrolleret cøliaki under graviditet kan øge risikoen for at udvikle graviditetsrelaterede komplikationer, såsom at føde en baby med lav fødselsvægt.
Celiac UK har flere oplysninger og råd om cøliaki og graviditet . Du kan også læse mere om sund kost under graviditet .