Tarmkræft – Årsager

Den nøjagtige årsag til tarmkræft er ukendt. Forskning har imidlertid vist, at flere faktorer kan gøre dig mere tilbøjelige til at udvikle det .

Kræft udvikler sig, når cellerne i et bestemt område af din krop deler sig og formere sig for hurtigt. Dette producerer en klump væv kaldet en tumor.

Tarmkræft udvikler sig normalt først inde i klumper af celler kaldet polypper på tarmens indre foring.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du får tarmkræft, hvis du udvikler polypper.

Nogle polypper forsvinder af sig selv, og andre ændrer sig ikke. Kun nogle få vokser og udvikler sig til sidst til tarmkræft over en periode på flere år.

Alder

Mere end 9 ud af 10 tilfælde af tarmkræft udvikles hos ældre voksne over 50 år, og næsten 6 ud af 10 tilfælde udvikles hos mennesker i alderen 70 år eller derover.


Familie historie

At have en familiehistorie af tarmkræft hos en førstegrads slægtning – en mor, far, bror eller søster – under 50 år kan øge din livsrisiko for at udvikle tilstanden selv.

Hvis du er særlig bekymret for, at din families sygehistorie kan betyde, at du har en øget risiko for at udvikle tarmkræft, kan det hjælpe med at tale med din læge.

Hvis det er nødvendigt, kan din læge henvise dig til en genetikspecialist, der kan give dig mere råd om dit risikoniveau og anbefale alle nødvendige tests for periodisk at kontrollere tilstanden.


Kost

En stor mængde beviser tyder på, at en diæt med højt rødt og forarbejdet kød kan øge din risiko for at udvikle tarmkræft.

Af denne grund anbefaler Department of Health and Social Care, at folk, der spiser mere end 90 g (kogt vægt) om dagen med rødt og forarbejdet kød, skal skære ned til 70 g om dagen.

Læs mere om risiko for rødt kød og tarmkræft .

Der er også beviser for, at en diæt med højt fiberindhold kan hjælpe med at reducere din tarmkræftrisiko.

Læs mere om at spise en sund afbalanceret kost .

Rygning

Folk, der ryger cigaretter, er mere tilbøjelige til at udvikle tarmkræft såvel som andre former for kræft og andre alvorlige tilstande, såsom hjertesygdomme .

Læs mere om at stoppe med at ryge .

Alkohol

At drikke alkohol har vist sig at være forbundet med en øget risiko for tarmkræft, især hvis du regelmæssigt drikker store mængder.

Læs om disse tip til at skære ned på alkohol .

Fedme

At være overvægtig eller overvægtig er forbundet med en øget risiko for tarmkræft, især hos mænd.

Hvis du er overvægtig eller overvægtig, kan vægttab medvirke til at mindske dine chancer for at udvikle tilstanden.

Inaktivitet

Mennesker, der er fysisk inaktive, har en højere risiko for at udvikle tarmkræft.

Du kan hjælpe med at reducere din risiko for tarm og andre kræftformer ved at være fysisk aktiv hver dag.

Læs mere om sundhed og fitness .

Fordøjelsesforstyrrelser

Nogle tilstande, der påvirker tarmen, kan give dig en højere risiko for at udvikle tarmkræft.

For eksempel er tarmkræft mere almindelig hos mennesker, der har haft omfattende Crohns sygdom eller ulcerøs colitis i mere end 10 år.

Hvis du har en af disse tilstande, har du normalt regelmæssige kontroller for at lede efter tegn på tarmkræft fra ca. 10 år efter, at dine symptomer først udviklede sig.

Check-ups involverer at undersøge din tarm med et koloskop – et langt, smalt fleksibelt rør med et lille kamera i slutningen. Dette er indsat i din bund.

Hyppigheden af koloskopiundersøgelserne øges, jo længere du lever med tilstanden. Dette afhænger også af faktorer som hvor alvorlig din ulcerøs colitis er, og om du har en familiehistorie af tarmkræft.

Genetiske tilstande

Der er 2 sjældne arvelige tilstande, der kan føre til tarmkræft:

  • familiær adenomatøs polypose (FAP) – en tilstand, der udløser væksten af ikke-kræft polypper inde i tarmen
  • arvelig ikke-polypose kolorektal cancer (HNPCC) , også kendt som Lynch syndrom – en arvelig genfejl (mutation), der øger din tarmkræftrisiko

Selvom polypper forårsaget af FAP ikke er kræftfremkaldende, er der en høj risiko for, at mindst 1 over tid bliver kræftfremkaldende. De fleste mennesker med FAP har tarmkræft, når de er 50 år.

Da mennesker med FAP har så stor risiko for at få tarmkræft, rådes de ofte af deres læge om at fjerne deres tyktarm, inden de fylder 25 år.

De berørte familier kan finde støtte og rådgivning fra FAP-registre som f.eks. The Polyposis Registry fra St Mark’s Hospital, London.

Fjernelse af tarmen som en forsigtighedsforanstaltning anbefales også normalt til mennesker med HNPCC, da risikoen for at udvikle tarmkræft er så høj.

Yderligere information